wtorek, 12 stycznia 2016

Przepisy Magdy Kaczmarek :)

Omlet z białek z twarożkiem:


Wersja na Thermomix:

- 2 Białka 
-50g płatek owsianych
- 15g miodu
-70gram twarogu chudego
- szczypta soli
-łyżka oliwy do smażenia

Płatki umieszczamy w naczyniu, miksujemy 15s/7.
Wyciągamy, przesypujemy do innego naczynia.
Zakładamy motylek.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając na początku ubijania szczyptę soli, obr4/2-4minut.
Następnie przez otwór dodajemy miód. Obr2,5/15sek.
Ściągamy motylek.
Dodajemy ser, mieszamy obr4/20sek.
Następnie dodajemy zmielone płatki owsiane.
Smażymy na małym ogniu, na patelni wysmarowanej oliwą.


Wersja bez thermomixa:
Płatki owsiane rozdrabniamy wedle możliwości( blender, wałek). Dodajemy ser, rozgniatamy go widelcem. Odstawiamy.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę. Do ubitej piany stopniowo dodajemy miód. Następnie dodajemy płatki i ser, delikatnie mieszając. Smażymy na patelni z łyżką oliwy.

wartość energetyczna : 549 kcal
białko: 41,61 g
tłuszcz: 9,33 g
węglowodany: 51 g
SMACZNEGO!


Shake bananowy:



 Wersja na THERMOMIX
1 banan
100 g mleka 2%
100 g jogurtu naturalnego
15 g masło orzechowe

Wszystkie składniki umieszczamy razem w naczyniu miksującym. Miksujemy 40sek/obr9.
Przelewamy do szklanki i pijemy.

STANDARDOWA:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do szklanki i pijemy J


Idealnie nadaje się jako drugie śniadanie. Masło orzechowe, by zwiększyć zawartość tłuszczu. Można pominąć.

wartość energetyczna: 299 kcal
węglowodany: 38 g
białko: 34,4 g
tłuszcze: 11,6 g



Pasta z tuńczyka z białym serem



- Puszka tuńczyka w sosie własnym
- 70 g białego twarogu, chudego
- 60 g(ok.2 szt) ogórka kiszonego
- sól i pieprz do smaku

THERMOMIX:
W naczyniu umieszczamy przekrojone na pół ogórki kiszone ustawiamy 3s/6. Dodajemy ser, mieszamy 10sek/5.
Dodajemy tuńczyka, mieszamy 10sek/5. Nakładamy motylek, 30sek/4.

STANDARD:
Ogórki ścieramy na grubym oczku tarki. W innym naczyniu ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy tuńczyka, powtarzamy czynność. Jeżeli mamy w posiadaniu, używamy blendera do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy ogórka.  Doprawiamy do smaku wedle gustu. Ja użyłam odrobiny soli i pieprzu.


wartość energetyczna na całość ok 300 gram:
239 kcal
węglowodany: 3,6 g
białko: 50 g
tłuszcze: 2,5 g



Pudding chia!!(3 porcje)


Składniki:
Puszka mleka kokosowego, 400g
4 łyżki nasion chia
2 łyżki miodu

THERMOMIX
1. mleko, nasiona i syrop wrzucić do naczynia. miksować 30sek/obr.4(obroty wsteczne)
2. całość rozlać do małych szklaneczek lub słoiczków, przykryć folią lub zamknąć zakrętką i pozostawić w lodówce min. 3 godz.

STANDARD
1.mleko i miód dokładnie rozmieszać, dodać nasiona chia. Wszystkie składniki wymieszać ( ważne by nie rozdrobnić nasion).
2. całość rozlać do małych szklaneczek lub słoiczków, przykryć folią lub zamknąć zakrętką i pozostawić w lodówce min 3 godziny.


WSKAZÓWKI
pudding podawać z musem malinowym, truskawkowym, jeżynowym lub każdym innym ...
pudding doskonale smakuje także ze świeżymi owocami. można wykorzystać figi, granaty czy borówki
możliwości są nieograniczone 

wartość energetyczna na porcję : około 410 kcal
białko:8,1 g
tłuszcz :78 g
węglowodany:25,8 g
koszt całego dania : około 16 zł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz