piątek, 15 stycznia 2016

Przepisy Magdy Kaczmarek

Moja cudowna Madzia, przygotowała dla Was kolejne przepisy :)


Na pierwszy ogień idzie Pudding z chia :)





























1 szklanka wody
1,5 szklanki mleka roślinnego (ryżowo-migdałowe lub migdałowe)
1/3 szklanki kaszy jaglanej
15-20 daktyli (zależy jak słodki chcemy uzyskać pudding) – najlepiej żeby to były daktyle niesiarkowane
1 tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej prawdziwej czekolady organicznej, bez zbędnych dodatków)
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka nasion chia
po szczypcie prawdziwej wanilii, cynamonu, kardamonu i imbiru
sól do smaku (ok. 1/4 łyżeczki)

Kaszę opłukujemy na sitku najpierw pod zimną, a potem pod gorącą wodą. Możemy też przelać ją wrzątkiem, zamiast płukania pod bieżącą gorącą wodą – taka procedura pozbawia kaszę jaglaną specyficznej

Kaszę opłukujemy na sitku najpierw pod zimną, a potem pod gorącą wodą. Możemy też przelać ją wrzątkiem, zamiast płukania pod bieżącą gorącą wodą – taka procedura pozbawia kaszę jaglaną specyficznej goryczki.
W garnku zagotowujemy szklankę wody i do wrzątku wrzucamy przepłukaną kaszę. Dodajemy szczyptę kardamonu i suszonego imbiru oraz trochę soli do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie niemalże całą wodę. Dolewamy szklanę mleka roślinnego, np. ryżowo-migdałowe lub migdałowe. Wsypujemy wanilię, cynamon i daktyle. Gotujemy aż kasza będzie miękka i wchłonie mleko.

W małym garnuszku podgrzewamy delikatnie pozostałe 0,5 szklanki mleka i dodajemy do niego pokruszoną tabliczkę czekolady. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy rozpuszczoną w mleku czekoladę do kaszy. Zdejmujemy  z ognia i czekamy aż trochę ostygnie, a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy łyżkę oleju kokosowego i namoczone wcześniej nasiona chia (łyżeczkę nasion chia zalewamy niewielką ilością ciepłej wody, ale nie gorącej, tak by wchonęły całą wodę i napęczniały, zwiększając swoją objętość). Miksujemy dalej, tak by masa była aksamitnie gładka, bez wyczuwalnych grudek kaszy. Zajmuje to kilka minut. Przekładamy do  szklaneczek lub salaterek.


Przepis nr dwa: Kurczak w sosie brzoskwiniowym



Składniki:
* 2 duże filety z kurczaka 
* 1 łyżeczka curry
* 1 łyżka oliwy
* sól
* pieprz

Sos:
* 300 g brzoskwiń z puszki
* 3-4 łyżeczki musztardy 
* 60 g masła 
Dodatkowo:
* ryż długoziarnisty (ok 200-250 g)



Do naczynia miksującego wlewamy 3 szklanki wody. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy oliwą a następnie posypujemy solą, pieprzem i curry. Do koszyczka wsypujemy ryż i umieszczamy go w naczyniu miksującym. Mięso układamy na Varomie i parujemy 35 minut (obr.1).
Kiedy mięso jest gotowe odstawiamy je na bok i wylewamy wodę z naczynia. Umieszczamy w nim masło, brzoskwinie i musztardę. Podgrzewamy w 90 stopniach 5 minut/obr 6
Podajemy z ryżem.

Tradycyjnie:
Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy curry,  podsmażamy na łyżce oliwy. W nie dużym garnku blendujemy brzoskwinie, dodajemy musztardę i masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez ok 5 minut. 




Kolejny przepis to: Pasta z czosnku i zielonego groszku



·        - Puszka zielonego groszku konserwowego
·         -3 ząbki czosnku
·         -4 łyżki oliwy
·         -Sól

Thermomix:
Groszek osączyć, wsypać do naczynia miksującego. Włączyć 30sek/obr6. Zgarnąć kopystką groszek na dół naczynia. Założyć motylek. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać 15sek/Obr 4.

Tradycyjnie:
Groszek odsączyć. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wsypać do naczynia, dodać wszystkie składniki. Blendować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Smacznego

Wartość  energetyczna:
180 kcal
Białko: 13,2g
Węglowodany: 20,8g
Tłuszcze: 2g

Doskonale smakuje z pieczywem chrupkim ;)



1 komentarz:

  1. Przepis nr 1 super!!! :)

    wmymswieciewitam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń