poniedziałek, 11 stycznia 2016

Przepisy od Kasi

Kotlety z piersi kurczaka z warzywami (idealne do drugiego dania lub na chlebek jak kto woli :) )

pierś z kurczaka
1 jajko
puszka kukurydzy
2 papryki (mozna dać rózne kolory)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
posiekana cebula
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (mozna dać inną według uznania)
płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku (jesli lubimy to bazylia, zioła prowansalskie itp.)
sól, pieprz

WYKONANIE:
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małe kostki
Paprykę i cebule pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać wszystkie składniki. Jeśli masa nie będzie spójna można dodać odrobinę więcej mąki.
Z masy formować kotleciki i układać bezpośrednio na rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć na złoty kolor z obu stron.


Racuchy z kwaśnego mleka/maślanki

0,5 l maślanki
1 jajko,
 mąka
szczypta soli
opcjonalnie troszkę sody

Wszystkie składniki wymieszac – konsystencja troszkę gęstsza jak na ciasto naleśnikowe. Na rozgrzaną patelnię wylewać małą chochlą/sosjerką małe placuszki – w duzych odstepach od siebie bo "puchną". Smażyć do uzyskania lekko brązowego koloru. Można jeść same, z drzemem itp. Do ciasta mozna dodać plastry jabłka lub trochę innych owoców



KURCZAK NA RYŻU

Kurczaka przyprawić i podsmażyć aby się zarumienił. Do naczynia żaroodpornego wsypać 4 woreczki ryżu. Ułożyć na to kurczaka i zalać zalewą.
Zalewa:
5 szklanek wody
łyżka wegety,
kostka rosołowa,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
pieprz,
łyżeczka papryki słodkiej,
2/3 ząbki czosnku.
Na oleju zeszklić 1 cebulę i dodać do zalewy.
[wg. swoich smaków możesz dodać też jakąs bazylię, zioła prowansalskie etc. ]

Wszystko zagotować. Gorącą zalewę wlać powoli do naczynia [zalewając ryż i kurczaka] nie mieszać !
Zapiekać w piekarniku przykryte ok 1 godziny w 180 stopniach [do momentu odparowania - wsiąknięcia zalewy]
Sprawdzić po ok. 40 minutach - spróbuj sobie ryż, jak wg ciebie za twardy potrzymaj jeszcze, jak miękki to wyciagamy i jemy :)
Oczywiscie zalewę można zmodyfikować według własnego uznania i smaku :)





CIASTECZKA OWSIANE

składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- półtorej szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru lub 5 łyżek miodu
- 100 g roztopionego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- rodzynki, posiekane orzechy, żurawina, słonecznik po pół szklanki (ja daję więcej)

Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać ciepłe mleko. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 - 12 minut.

1 komentarz:

  1. Jeśli chodzi o kurczaka na ryżu to w zależności jakiego ryżu używamy pod koniec pieczenia może być on twardy tylko pod mięsem wiec wyciągam mięso, mieszam ryż i kładę kurczaka aby jeszcze troszkę zapiec. Kiedyś zdarzyło się że użyłam ryżu parabolicznego i zalewa wsiąkła a ryż był jeszcze twardawy więc dorobiłam trochę zalewy w szklance (np.pół szklanki wody z przyprawami) i podlałam ryż aby mógł "dojść"

    OdpowiedzUsuń