środa, 24 stycznia 2018

Przepis na warzywne burgery :)


Burger kojarzy nam się chyba tylko z mięsem, bułką i dodatkami. Burger stworzony tylko z warzyw? i bez mięsa? A jednak! Pomysłowość ludzka w czasie spożywania prawie wyłącznie samych warzyw, nie zna granic 😀

Warzywne burgery

Potrzebujemy:

- główkę kalafiora
- 2 marchewki
- czerwoną cebulę
- 1 łyżeczkę soli himalajskiej
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki
- 1 łyżeczkę przyprawy curry
- 1/4 łyżeczki pieprzu ( można nieco więcej, jeśli ktoś lubi ostre potrawy)


Wykonanie:




1. Główkę kalafiora kroimy na dwie części- jedną mniejszą, drugą nieco większą. I tę większą gotujemy do miękkości (wodę solimy)


2. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy do naszego ugotowanego kalafiora.
Następnie całość miksujemy. Nie polecam do tego miksera, bo możecie ubrudzić połowę kuchni jak ja 😁Lepszy będzie ręczny blender.


3. Naszą drugą połowę kalafiora należy sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą (szybciej ostygnie) i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Następnie ścieramy marchewkę i dodajemy to wszystko do naszej masy kalafiorowo-cebulowej










4. Dodajemy nasze przyprawy i wszystko mieszamy i ugniatamy rękami tak, by powstała masa. I z niej formujemy burgery




5.  Burgery kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 50 minut. 

Pycha! 😊😋



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczupłe ciało , Blogger